FAQ's

 

Q: Is vuurspuwen gevaarlijk?
A:

Blijkbaar wel, ...

Gelukkig wel ... anders kon iedereen het en was het niet spannend of grensverleggend.

Wij pretenderen echter dat onze groep vuurspuwers, en de instructeurs in de afgelopen

13 jaar zoveel ervaringsmomenten hebben mogen meemaken dat we samen met de input

van in- en externe brandweer- en ambulancedeskundige zeer goed in staat zijn gevaren

tijdig te kunnen inschatten en op voorhand kunnen zorgen dat vuurspuwen bij

"Het Vuurspuwcollege" echter zonder risico's verloopt.

   
Q: Als ik bij jullie heb leren vuurspuwen, kan ik dan ook vuurspuwen op feestjes en bij de komende familiereunie?
A:

Nee,...... dat vinden wij zeer onverantwoord.

Indien je net kunt sturen en schakelen, dan ga je ook niet met een auto door de stad

rijden en de snelweg op.... dart zou niet alleen gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook

onverantwoord voor je omstanders, en met vuurspuwen is dat niet veel anders. Je hebt

namelijk veel te veel aandacht nodig voor "je eigen kunstjes" en geen zicht op hetgeen

er in je omgeving gebeurd.

   
Q:

Kan die vlam niet naar binnen slaan?

A:

Ja, ... dat zou kunnen als je de verkeerde vloeistoffen gebruikt.

   

Q:

Moet ik brandvrije kleding aan bij een workshop?

A:

Als jij dat graag wilt mag je je gang gaan, maar wij zijn al lang blij als je kleding draagt

van natuurlijke stoffen zoals katoen, leer of desnoods zijde (bloot mag ook, maar dat

staat ze raar...) Synthetische kleding kan risicovol zijn.

   
Q:

Wat kan er allemaal fout gaan?

A:

Veel, ... heel veel.

Maar denk je nu echt dat we je dat hier gaan vertellen? Volgens ons ben je nu klaar voor je eigen workshop, dus bel of mail ons even voor een afspraak.

Er zijn 2 veelgemaakte fouten die we je wel alvast mee willen geven. De eerste MET STIP is het gebruik van de verkeerde vloeistof, en de 2e is het niet kunnen inschatten of je omgeving en omstanders wel toestaan dat je probleemloos kunt vuurspuwen. Verder loop je vaak kans op schade aan je omgeving, en voor je het weet je hebt een probleem die je niet kunt overzien.

Voor alle andere risico's moet je echt een workshop vuurspuwen bij ons boeken, waarbij je mag meeliften op onze expertise en ervaring.

   
Q:

Ik zal zorgen dat ik een brandblusser aanwezig heb als ik vuur ga spuwen. Dat is toch wel voldoende?

A:

Als je dat ding nodig gaat hebben, heb je in het voortraject een essentiële fout gemaakt. De veiligheid zit hem in de voorbereiding en de bekwaamheid van de vuurspuwers.

   
Q:

En als het dan toch fout gaat?

A:

Dan heb je waarschijnlijk in het voortraject niet goed beoordeeld of je op dat moment op die locatie wel probleemloos kunt vuurspuwen.

Indien ons zoiets zou overkomen kunnen en zullen we zeer adequaat handelen. Al onze vuurspuwactiviteiten vinden plaats onder de bezielende leiding van een instructeur, en we hebben altijd opgeleide en ervaren HBVers in het team wat ter plaatse is

   

Q:

En hoe zit dat met die Chemische longontsteking?

A:

Het kan inderdaad voorkomen dat je een chemische longontsteking krijgt na het vuurspuwen.

Indien je je verslikt in de olie, waarbij een beetje olie in je longen komt kun je daar enkele dagen of weken erg veel last van hebben.

Meestal komt een chemische longontsteking voor als iemand zich verslikt in voedsel, waar vet of olie bij aanwezig is. het kan dus ook voorkomen als je je verslikt in een boterham met pindakaas, of een salade met olijfolie.

Een chemische longonsteking is een reactie in je longblaasjes waarbij je lijf probeert af te rekenen met een vette stof is je longen. Je lijf kan nl heel veel ongewenste stoffen uit je longen afvoeren maar met vet en olie weet hij geen raad. Dit heeft tot gevolg dat je lichaam deze vette stof in je longen wil gaan "verzepen" waarna deze zeepachtige stof wel kan worden afgevoerd. Dit is echter wel een pijnlijk proces.

(Bron: Dr De Munk, voormalig longarts aan het MMC te Veldhoven. Dr De Munk heeft overigens ook zelf eens een workshop mogen volgen bij Het Vuurspuwcollege)

   
Q:

Is het spul waar je vuur mee spuwd niet giftig of slecht voor je gezondheid?

A:

Nee, ... wij werken uitsluitend met Romeinse Olie. Deze vloeistof is zonder toxische stoffen zoals benzeen en PCB's (stoffen die wel aangetroffen worden in lampolie, een vloeistof die regelmatig gebruikt word door andere vuurspuwers ...

Verder gaat deze vloeistof geen binding met water aan. Hierdoor wordt het niet opgenomen door je lichaam, en komt het niet in je systeem terecht. Je kunt deze vloeistof zonder ernstige problemen drinken ..., tenminste als je "diarree" niet beschouwd als een "ernstig probleem".

   

Q:

Is die romeinse olie niet ontzettend vies in je mond?

A:

Het is eventjes wennen, het lijkt een beetje op een klontje boter in je mond

Na een slokje frisdrank, koffie of bier ben je de smaak snel weer kwijt. (Je kunt deze smaak echter nog wel langere tijd opboeren ...)

   
Q:

Wat moet je doen als er iemand in de brand staat?

A:

Indien dat gebeurd MOET die persoon horizontaal. Is het niet goedschiks, dan moet het maar kwaadschiks, maar het maakt niet uit waar hij in brand staat maar de opstijgende hete lucht is dodelijk als je deze inademt. Dus haal deze persoon er desnoods met geweld onderuit, want als hij rechtop blijft staan of lopen is de kans op overleven nihil.

Indien deze persoon ligt kun je veel kledingbranden blussen door de persoon te over de grond te rollen.

Als het vuur gedoofd is kun je beginnen met koelen, minimaal 10 minuten! Meer info klik hier.

   

Q:

Kun je ook een workshop volgen op mijn eigen locatie?

A:

Ons vuurspuwteam beschikt over een eigen brandweerwagen waarmee we door heel de Benelux rijden, van Delftzijl tot Luxemburg.

Houd echter wel rekening met reiskosten, die bedragen 0.70 euro per kilometer berekend over de totale reisafstand (heen en terug) vanuit Valkenswaard.

   
Q:

Jullie zijn te duur, ik kan bij iemand anders veel goedkoper een workshop volgen.

A: Ja, ... we weten dat er goedkopere aanbieders zijn. Het is echter zo, dat op één aanbieder na, alle andere aanbieder bij ons één workshop hebben gevolgd en zeer bedreven zijn in het overbrengen van "het truckje". Nou is het maar de vraag of jij wilt leren duiken van iemand die één introductieduik met succes heeft mogen meemaken ... Beoordeel zelf wat je eigen veiligheid waard is.
   

Q:

Moet ik melk drinken voordat ik ga vuurspuwen?

A:

Dat lezen wij ook regelmatig op het internet, maar een goede onderbouwing kunnen we niet vinden. er staat vaak bij dat je een soort vette beschermlaag in je mond en slokdarm zou krijgen, maar aangezien de romeinse olie ook vet is zal de olie die je inslikt oplossen in de melklaag. 
   
Q:

Ik heb op internet gelezen hoe je zelf moet vuurspuwen, dus waarom zou ik bij jullie een workshop volgen?

A: Op internet staan ook instructies hoe je moet diepzeeduiken, maat ons inziens is het bij dit soort activietieten onverantwoord om dat soort instructies op het internet te plaatsen, want bij gevaarlijke activiteiten is een persoonlijke begeleiding essentieel. Het feit alleen al dat je basis instructies op een forum of site plaatst geeft dus de incompetentie van de auteur aan.
   
Q: Heb je een vergunning nodig om vuur te spuwen?
A:

Dat moet je echter aan de locale autoriteiten vragen. Onze ervaring is echter dat wij met grote vuurspuwactiviteiten wel een vergunning moeten hebben, en we hebben al enkele hele grote vuurspuwactiviteiten achter de rug waarbij we door de diverse controlerende ambtenaren en brandweerlieden aan een strenge controle onderworpen. Dat wil dus zeggen dat wij meesten wel een vergunning kunnen aanvragen.